Har du lyst til å begynne å spille fele?

Stacks Image 2785
Jeg underviser i kulturskolene i Skaun kommune og jeg er leder for Spelemannslaget Laust & fast. Tilsammen er vi i dag 13 felespillere i kulturskolen i Skaun, og over 20 i spelemannslaget. Hver høst satser jeg på å starte en ny nybegynnergruppe. Det er mye morsommere å spille sammen, spesielt når man er ung. Det er spesielt aldersgruppa 7-9 år som er målgruppa, men eldre interesserte er også velkomne. Her kan du lese mer om undervisningen og jeg har lagt ut en del relevante lenker som kan gi dere et bilde av hva felespillerne holder på med og kan være med på.
Undervisningen i Skaun foregår i Børsa, i kulturskolens lokaler på Skaun Ungdomsskole. Fra oktober 2019 vil vi disponere flunkende nye lokaler i det nye kulturbygget i Børsa sentrum.

For nybegynnere vil jeg i hovedsak forsøke å få til gruppeundervisning, og det vil bli lagt vekt på å få til sosiale relasjoner mellom elevene både for samspill og tilhørighet. De fleste elevene mine er i dag mellom 7 og 12 år, og nye søkere i den alderen vil lettest finne likesinnede blant elevene.

Spelemannslaget Laust & fast har etter hvert blitt en hovedmålsetting for de fleste strykerne i Skaun og omegn, men vi har også elever som deltar i strykeorkester i Trondheim. Spelemannslaget arrangerer fest hvert halvår, og deltar på mange ulike arrangementer i området.
Stacks Image 2771
Hvorfor spille fele?
De fleste velger ofte det man lokalt opplever som et vanlige instrumenter når de søker plass i kulturskolen. Det vil i mange tilfeller si gitar, piano og sang. Derimot sett i et nasjonalt og globalt perspektiv er fela svært sentral i mange ulike typer musikk. Og når elevene flytter hjemmefra er det et svært variert tilbud for strykere som studenter, både for de som ønsker å studere til å bli musikere og for de som ønsker å ha musikken som en sosial arena. Derfor er det litt dumt å la seg påvirke for mye av hva alle andre rundt seg velger. Det hele forandrer seg veldig når en beveger seg ut av nærmiljøet og inn til studentmiljøene i byene. Og sjansen for å bli lagt merke til og at det skal oppstå inspirerende muligheter lokalt er større for de som ikke er en av mange.

Etter hvert som elevenes mestring øker er det mange som blir med i Spelemanslaget Laust & fast, og vi har hatt elever som har deltatt i Strinda strykeorkester i Trondheim. Det er også ofte en gjeng som reiser på Midtvinterdansen på Verdal, og vi har deltakere ved Sommermusikkskolen i Trondheim, etc. Og blir vi enda flere blir det nok aktuelt å delta på enda flere ting.
Stacks Image 2777
Er ikke fele veldig vanskelig da?
Både ja og nei. Det er generelt masse utfordring knyttet til å lære seg å spille et instrument, og noen instrument er ærligere enn andre. Fela er nok i så måte ganske avslørende, men i forhold til øving og lyd/støy i heimen, er ikke fele noe verre enn noe annet. Det tar plass, det høres, og det må øves akkurat som et hvert annet instrument. Og det bør være noe som eleven og foreldrene samler seg om. Å lære å spille et instrument er et utstrakt samarbeidsprosjekt mellom elev, lærer og foreldre.
Stacks Image 2774
Instrument?
Elevene må kjøpe sitt eget instrument. Et nytt sett med fele, bue, skulderstøtte og etui ligger på ca 4.000,-. I tillegg må en ha notestativ og gjerne et opplegg for å høre på musikk siden lytting er en sentral del av det å holde på med musikk. Og da må en ha noe bedre enn en høyttaler i en smarttelefon. Etter hvert har det utviklet seg et bruktmarked og det er godt håp om få tak i noe pent brukt. Felene taper seg ikke veldig i verdi, og de fleste erfarer at utgiftene er lavere enn da de leide. Og instrumentene som kjøpes og selges i dag er mye bedre enn de instrumentene vi leide ut for mange år siden.
Stacks Image 2780
Lenker
Dere kan klikke rundt på mine nettsider for å se hva jeg har gjort som felespiller.
Dere kan også følge lenkene under for å få et lite innblikk i hva et utvalg av stjerneartister har å by på.
Her kan jeg nevne Alexander Rybakk, Henning Kraggerud, Mark O´Connor, Annbjørg Lien, Ola Kvernberg, med flere. Det er utrolig mange flere. Dere finner også fakta om instrumentet på Wikipedia
Folkemusikk
Fela er særdeles sentral i folkemusikken i veldig mange ulike tradisjoner. Dette er jo mitt spesialfelt og jeg kunne vist dere timesvis med godbiter, men det blir nok for mye. Her er noen utvalgte tips:
- Frigg er et Finsk folkemusikkband: Her er en av mange vidoer.
- Annbjørg Lien har vært med lenge. Her i duo med Roger Tallroth og i solo.
- Og en av de siste nykommerne er Gjermund Larsen og Øyvind Smith


Klassisk musikk
Fela er svært sentral i klassisk musikk. I Trondheim har vi Trondheim Symfoniorkester, og vi har et av verdens beste strykeensembler Trondheimsolistene.
Her er Trondheimsolistenes YouYube-kanal
Her er Trondheim symfoniorkesters YouTube-kanal

Som dere ser er det veldig mye forskjellig klassiske musikere er med på.
Jazz
Fela er også brukt mye i jazz, og i Trondheim har vi f.eks. Ola Kvernberg som er en av verdens ledende jazzmusikere.
Her i duo med Kirsti Huke, og her i prosjektet Gammelgrass. Sistnevnte har også en morsom tolkning av Super Mario.
Da håper jeg dette har pirret nysgjerrigheten din og at du kanskje har lyst til å begynne å spille fele til høsten. Du kan søke plass i Skaun Kulturskole ved å følge denne lenken: Skaun Kulturskole
For påmelding til andre kulturskoler i nærheten av Skaun, se kulturskolenes egne nettsider.